Sprawozdanie jednostki mikro jest najprostszym wzorem sprawozdania finansowego z ustawy o rachunkowości, dostępnym dla organizacji pozarządowych sprawozdających się za 2016 r. W PORADNIK.NGO.PL pokazujemy, jak je prawidłowo wypełnić.

Organizacje pozarządowe miały możliwość stosowania wzoru sprawozdania dla jednostek mikro już od początku 2015 roku (sprawozdając się za 2014). Jednostką mikro może stać się każda organizacja, która nie prowadzi działalności gospodarczej lub za poprzedni rok obrotowy nie przekroczyła co najmniej dwóch z następujących trzech wielkości:

• 1,5 mln zł – w przypadku wartości ogółu majątku, obliczanego na koniec roku obrotowego i podawanego w bilansie, tzw. sumy aktywów bilansu,
  • 3 mln zł – w przypadku przychodów netto ze sprzedaży towarów i produktów za rok obrotowy,
  • 10 osób – w przypadku średniorocznego zatrudnienia w przeliczeniu na pełne etaty.

Co należało zrobić, by stać się jednostką mikro? Organizacja musiała podjąć formalną decyzję, że staje się jednostką mikro w trybie określonym w statucie, np. uchwałą zarządu. Decyzję o tym, że będą sprawozdawały się jak jednostki mikro za 2016 r. organizacje pozarządowe podejmowały więc jeszcze w 2016 r. (na jego początku).

Dla tych, którzy wybrali wzór sprawozdania finansowego dla jednostek mikro – wzór z załącznika 4 do ustawy o rachunkowości – przygotowaliśmy PRZYKŁAD pomagający prawidłowo przygotować sprawozdanie.

Sprawozdanie jednostki mikro. Przykład z opisem

Opisywane tu sprawozdanie dla jednostek mikro będzie wykorzystywane przez organizacje pozarządowe po raz ostatni właśnie teraz – przy sprawozdawaniu się za 2016 r.

Przy sprawozdaniach za rok 2017 stosowany będzie już nowy wzór sprawozdania z ustawy o rachunkowości, który opisaliśmy w informacji Organizacje mają swój wzór sprawozdania. Nie próbujcie stosować tego wzoru przy sprawozdaniach za 2016 r.!

Za: NGO

; ;